Food Science Source to wszechstronna baza danych zaprojektowana z myślą o potrzebach podmiotów branży żywnościowej i studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem. Szeroki zakres zawartych materiałów zapewnia użytkownikom dostęp do użytecznej i niezbędnej wiedzy odnośnie każdego aspektu tej branży, w tym nauk o żywności, usług żywieniowych, przetwarzania, pakowania, transportu żywności itp. W bazie danych można znaleźć tysiące rekordów, a także dostęp do pełnej treści ponad 750 publikacji różnego typu np.: czasopism, monografii i publikacji branżowych.
Tematyka bazy obejmuje takie zagadnienia jak: Żywność i napoje, Opakowania na żywność, Przetwórstwo spożywcze, Bezpieczeństwo żywności, Usługi gastronomiczne, Dostawa żywności, Żywność / Kulinarna innowacja, Rozwój produktów związanych z żywnością.
Baza Food Science Source została dodana na platformę EBSCOhost i aktywowana do wyszukiwania w wyszukiwarce EDS i jest dostępna w ramach sieci adresów IP instytucji lub zdalnie, z komputerów domowych i urządzeń mobilnych.
Dostęp testowy do bazy Food Science Source potrwa do 14 stycznia 2022 r.