Informujemy, że od 23 maja jest aktywny dostęp testowy do baz EBSCO:
- Petroleum Source
Baza danych poświęcona badaniom nad energią i paliwami. Petroleum Source umożliwia badaczom eksplorację trendów technologicznych i problemów w świecie produktów naftowych oraz ich globalnego wpływu. Baza danych oferuje dostęp do czasopism w pełnym tekście, a także dokumentów wykraczających poza czasopisma i magazyny, które obejmują przemysł naftowy i pokrewne dziedziny: 236 profili firm, 152 raporty branżowe, 66 analiz SWOT, 100 e-booków (kolekcja towarzysząca). Tematy obejmują: paliwa alternatywne i paliwa energetyczne, wydobywanie węgla, gaz, zdrowie, bezpieczeństwo i środowisko, węglowodory, ropa naftowa, rurociągi, inżynieria zbiorników, transport i magazynowanie, kończenie i serwisowanie odwiertów. - Energy and Power Source
Baza danych poświęcona badaniom nad energią i paliwami. Petroleum Source umożliwia badaczom eksplorację trendów technologicznych i problemów w świecie produktów naftowych oraz ich globalnego wpływu. Baza danych oferuje dostęp do czasopism w pełnym tekście, a także dokumentów wykraczających poza czasopisma i magazyny, które obejmują przemysł naftowy i pokrewne dziedziny: 236 profili firm, 152 raporty branżowe, 66 analiz SWOT, 100 e-booków (kolekcja towarzysząca). Tematy obejmują: paliwa alternatywne i paliwa energetyczne, wydobywanie węgla, gaz, zdrowie, bezpieczeństwo i środowisko, węglowodory, ropa naftowa, rurociągi, inżynieria zbiorników, transport i magazynowanie, kończenie i serwisowanie odwiertów. - Food Science Source
Wszechstronna baza danych zaprojektowana z myślą o potrzebach podmiotów branży żywnościowej i studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem. Szeroki zakres zawartych materiałów zapewnia użytkownikom dostęp do użytecznej i niezbędnej wiedzy odnośnie każdego aspektu tej branży, w tym nauk o żywności, usług żywieniowych, przetwarzania, pakowania, transportu żywności itp. W bazie danych można znaleźć tysiące rekordów, a także dostęp do pełnej treści ponad 750 publikacji różnego typu np.: czasopism, monografii i publikacji branżowych. Tematyka bazy obejmuje: agrobiznes, żywność i napoje, opakowania na żywność, przetwórstwo spożywcze, bezpieczeństwo żywności, usługi gastronomiczne, dostawa żywności, rozwój produktów związanych z żywnością. - FSTA with Full Text
FSTA with Full Text to specjalistyczna, pełnotekstowa baza danych obejmująca literaturę naukową i technologiczną dotyczącą żywności, napojów i żywienia. Jest ona tworzona we współpracy z zespołem ekspertów w ramach IFIS, organizacji non-profit, która nieustannie angażuje się w naukę i rozwój oraz cieszy się reputacją naukowej integralności, dokładności i doskonałości. Zawartość bazy to ponad 247 aktywnych czasopism pełnotekstowych (w tym 172 to aktywne czasopisma pełnotekstowe, na które nie nałożono embarga). Oprócz podstawowych obszarów nauki o żywności, technologii, napojów i żywienia, FSTA with Full Text zawiera treści dotyczące wielu pokrewnych dziedzin, w tym biotechnologia, bezpieczeństwo żywności, technologie omiczne, żywność dla zwierząt, nauka o sporcie, zrównoważony rozwój.
Okres testu: 23 maja – 25 lipca 2025 r.
Bazy dostępne są na platformie EBSCO na takich samych zasadach dostępu jak bazy pakietu podstawowego w licencji krajowej, poprzez sieć Uniwersytetu (adresy IP) oraz w dostępie domowym oraz poprzez multiwyszukiwarkę EDS.