"Dwie historie - jedna przyszłość"

Jubileusz 70-lecia działalności Biblioteki Głównej Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Biblioteka Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa

Autorka: Kamila Gudan

Początki Biblioteki Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa sięgają roku 1999, kiedy została utworzona Czytelnia Technologii Żywności na Wydziale Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Szczecinie, jako druga z czytelni wydziałowych. Od 1980 r. w części „rybackiej” Wydziału przy ul. Kazimierza Królewicza funkcjonowała już Czytelnia Rybactwa Morskiego, jednak z racji odległej lokalizacji i skromnych zbiorów dla rozwijającej się technologii żywności zaistniała potrzeba utworzenia biblioteki dysponującej odpowiednim księgozbiorem dla studentów kształcących się na kierunkach żywieniowych oraz dla wykładowców. W październiku 1999 roku, po 14 latach budowy, Wydział otrzymał nowy budynek zlokalizowany przy ul. Papieża Pawła VI 3, w którym zaplanowano pomieszczenia dla biblioteki. Już w  grudniu 1999 r. zatrudniono bibliotekarza i rozpoczęto prace przygotowawcze do otwarcia biblioteki, pomieszczenia wyposażono w niezbędne sprzęty i meble, a przede wszystkim zebrano księgozbiór tematyczny dotyczący technologii żywności, żywienia człowieka, dietetyki, gastronomii. Pierwsze zbiory pochodziły z zasobów Katedry Technologii Żywności oraz Biblioteki Głównej AR i Czytelni Rybactwa, z czasem zbiorów zaczęło przybywać dzięki systematycznym zakupom, prenumeracie, darom i wymianie realizowanym przez Oddział Gromadzenia Zbiorów Biblioteki Głównej AR. Nową bibliotekę wydziałową otwarto dla użytkowników w pierwszych miesiącach 2000 roku i od pierwszych dni cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród studentów.
W początkowym okresie działalności była czynna od poniedziałku do piątku przez 4 godziny dziennie. Zbiory były udostępniane na miejscu lub wypożyczane na krótki okres, np. na weekend. Aby skorzystać z księgozbioru należało wypisać rewers, który realizował bibliotekarz. Księgozbiór nie był dostępny bezpośrednio dla czytelników, wszystkie zbiory podawał bibliotekarz z części magazynowej. Czytelnicy korzystali z tradycyjnego katalogu kartkowego alfabetycznego lub rzeczowego, zawsze również mogli liczyć na pomoc bibliotekarza. Od 2002 r. Biblioteka, wraz ze zmianą nazwy Wydziału, funkcjonuje jako Biblioteka Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa.
Po zamknięciu w 2012 r. Biblioteki Rybactwa przejęła rolę podstawowej biblioteki Wydziału, gromadząc zbiory zarówno z zakresu rybactwa, jak
i technologii żywności i żywienia człowieka. Z czasem biblioteka została skomputeryzowana, wzbogaciła się o nowe zbiory i sprzęty, a w 2016 pomieszczenia przeszły gruntowną metamorfozę - odmalowano ściany, zakupiono wygodne krzesła i nowe stoliki, zamontowano rolety na oknach. Zmienił się system udostępniania, rejestracji wypożyczeń, wydłużono czas pracy biblioteki i pojawiły się zbiory w wolnym dostępie dla czytelników. Przełomowym wydarzeniem było połączenie Akademii Rolniczej i Politechniki Szczecińskiej w styczniu 2009 roku. Od tego momentu Biblioteka WNoŻiR zaczęła funkcjonować jako jedna z agend systemu biblioteczno-informacyjnego Biblioteki Głównej ZUT w oparciu o nowoczesny, zintegrowany system biblioteczny Aleph.

Biblioteka Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa od początku ma swoją siedzibę w budynku Wydziału przy ul. Papieża Pawła VI 3 na I piętrze, w dwóch salach o powierzchni 65,5 m2. Gromadzi i udostępnia księgozbiór z zakresu wynikającego z prowadzonych na wydziale kierunków i specjalności studiów. Na strukturę zbiorów mają wpływ pracownicy naukowi i studenci, którzy mogą zgłaszać propozycje do zakupu przez bibliotekę.

Aktualny księgozbiór biblioteczny w liczbach:

6384 vol. wydawnictw zwartych, w tym  4516 tytułów książek,

1518 vol. wydawnictw ciągłych, w tym 78 tytułów polskich czasopism drukowanych oraz 14 tytułów zagranicznych czasopism drukowanych.

Księgozbiór podzielony jest na 28 działów tematycznych. W bibliotece gromadzone są zbiory z szeroko pojętej dietetyki, żywienia człowieka zdrowego i chorego, fizjologii żywienia. Znaleźć można pozycje dotyczące norm i zasad żywienia. Biblioteka dysponuje również zbiorami z zakresu technologii żywności, gastronomii, towaroznawstwa, toksykologii, chłodnictwa oraz mikrobiologii, rybactwa, genetyki, chorób ryb, ekologii i ochrony środowiska, chemii, biochemii, biologii, wirusologii i biotechnologii. Biblioteka prenumeruje 22 tytuły czasopism, w tym: Przemysł Spożywczy, Przegląd Rybacki, Gospodarka Mięsna, Postępy Mikrobiologii, Przegląd Zbożowo-Młynarski, Food Forum.

Biblioteka WNoŻiR czynna jest od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00-15:00. Dysponuje 16 stanowiskami do indywidualnego korzystania z zasobów biblioteki oraz 3 stanowiskami komputerowymi z dostępem do katalogu bibliotecznego oraz do zasobów elektronicznych: e-książek i e-czasopism, w tym do baz pełnotekstowych. Użytkownicy najczęściej korzystają z wyszukiwarek publikacji dostępnych ze strony internetowej BG ZUT: Multiwyszukiwarki Ebsco - narzędzia do wyszukiwania zasobów elektronicznych biblioteki oraz Full Text Finder - narzędzia do zarządzania zasobami i wyszukiwania publikacji oraz z baz danych: AGRO, SIGMA, Ibuk Libra, SIGŻ, Wiley Online Library z kolekcją Agriculture, Aquaculture and Food Science, Web of Science, NCBI w tym PubMed, Knovel Library - baza naukowych książek elektronicznych z kolekcją Food Science, Proquest z kolekcją Agricultural & Environmental Science Collection z dziedziny rolnictwa, ochrony środowiska, weterynarii, żywienia, leśnictwa i nauk pokrewnych.

Zbiory Biblioteki WNoŻiR udostępnia się na miejscu lub wypożycza na krótki okres, a także skanuje potrzebne materiały i przesyła użytkownikom mailowo.

Biblioteka włącza się aktywnie w życie Wydziału np. podczas organizacji wystaw rocznicowych, również organizuje wydarzenia dla użytkowników lub współpracowników, jak np. wystawy lub imprezy z okazji Tygodnia Bibliotek. 

Bibliotekarze zatrudnieni w Bibliotece WNoŻiR na przestrzeni 25 lat jej funkcjonowania:

 

Kamila Gudan1999-2001,
2012 do chwili obecnej (2025)
Teresa Hrebień2001-2008
Katarzyna Mackiewicz (Przybylska) 2008 (wrzesień - grudzień)
Marzena Sobańska (Lewandowska)2009-2012
Anna Wojciechowska-Wojnar2009-2018

Galeria zdjęć