Nowości wydawnicze

  • Ocena jakości żywności, redakcja naukowa Anna Dankowska, Marta Szeliga, Wojciech Zmudziński ; autorzy Anna Dankowska, Iwona Jasińska-Kuligowska, Dorota Klensporf-Pawlik, Inga Klimczak, Maria Sielicka-Różyńska, Marta Szeliga, Wojciech Zmudziński ; Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. Wydawnictwo UEP, Poznań 2022, Sygn.2:  X/47
  • Związki naturalne : budowa i właściwości, Ewa Białecka-Florjańczyk. Wydanie I. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2021,  Sygn.2:  XXV/80
  • Podstawy biologii człowieka : komórka, tkanki, rozwój, dziedziczenie, Hanna Mizgajska-Wiktor, Wojciech Jarosz, Renata Fogt-Wyrwas. Wydanie II. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2022, Sygn.2:  I/149
  • Wirusologia, redakcja naukowa Anna Goździcka-Józefiak ; autorzy Sophia Bałdysz, Jakub Barylski, Justyna Broniarczyk, Julia Durzyńska, Anna Goździcka-Józefiak, Oskar Musidlak, Robert Nawrot, Elżbieta Poręba, Alicja Warowicka, Martyna Węglewska. Wydanie II. Wydawnictwo Naukowe PWN : PZWL, Warszawa 2022, Sygn.2:  XXII/76
  • Żywienie w chorobach serca, redakcja naukowa Michał Czapla, Piotr Jankowski. PZWL Wydawnictwo Lekarskie : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., Warszawa 2022, Sygn.2:  II/399
  • Hodowla ryb, Franz Geldhauser, Peter Gerstner ; tłumaczenie Jacek Stopikowski. Wydanie trzecie.  Wydawnictwo RM, Warszawa 2022,  Sygn.2: XV/205
  • Dietetyka w psychiatrii i neurologii, redakcja naukowa Lucyna Ostrowska ; autorki Lucyna Ostrowska, Ewa Stefańska, Diana Wasiluk, Agnieszka Wendołowicz. Wydanie I. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022, Sygn.2:  II/398
  • Sztuka fermentacji : praktyczne wskazówki z całego świata na temat procesu kiszenia i fermentacji warzyw, owoców, miodu, ziaren, nabiału, strączków i innych produktów, Sandor Ellix Katz ; przełożył Bartłomiej Kotarski. Wydanie III. Wydawnictwo Kobiece, Białystok 2021, Sygn.2:  VI/79
  • Hormony, Joy Hinson, Peter Raven ; przełożyli Anna i Marek Binderowie. Wydanie I. Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2022, Sygn.2:  I/150
  • Hipercholesterolemia : styl życia, dieta, leczenie, Aleksandra Cichocka. Uaktualnione i rozszerzone wydanie ksiażki Aleksandry Cichockiej "Dieta w hipercholesterolemii - praktyczne wskazówki". Medyk, Warszawa 2022, Sygn.2:  III/115
  • Biotechnologia drobnoustrojów w laboratorium i w praktyce : teoria, ćwiczenia i pracownie specjalistyczne, pod redakcją Jerzego Długońskiego. Wydanie II uzupełnione. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź 2022, Sygn.2:  XXII/75
  • Żywienie człowieka. 1, Podstawy nauki o żywieniu, redaktor naukowy Jan Gawęcki ; autorzy : Stanisław Berger [i 35 pozostałych]. Wydanie IV. Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2022, Sygn.:  N.1530/1
  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2, redaktorzy naukowi: Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak ; autorzy: Joanna Bajerska [i 39 pozostałych]. Wydanie III. Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2022, Sygn.:  N.1530/2
  • Nutrigenomika, Agata Chmurzyńska. Wydanie I. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2022, Sygn.:  N.1522, N-V.14970
  • Grzyby wielkoowocnikowe Ogrodu Dendrologicznego w Przelewicach, Stefan Friedrich ; Arboretum Przelewice. Przelewice : Ogród Dendrologiczny ; [Brzezia Łąka : Wydawnictwo Poligraf], 2020, Sygn.:  N.1517
  • Białka mięśniowe jako wskaźniki jakości mięsa wieprzowego wychładzanego ze zróżnicowaną szybkością oraz mięsa bydła z wadą DFD, Beata Mikołajczak. Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2021, Sygn.:  N.1521
  • Żywienie w chorobie nowotworowej, redakcja naukowa Krzysztof Jan Koper ; autorzy: Katarzyna Bandoch [i 14 pozostałych]. Wydanie I. Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021, Sygn.2:  II/393 
  • Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka, Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. Wydanie V, rozszerzone i uaktualnione - 1 dodruk. Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2021, Sygn.2:  II/394  
  • Determinanty jakości pracy przewodnickiej, redakcja naukowa Tomasz Lesiów. Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2021, Sygn.:  IV/37 
  • Dylematy ekologii : monografia = Ekologičeskie dilemmy : monografiâ = Ecology dilemmas : monography / redakcja naukowa Tadeusz Zaborowski ; Politechnika Poznańska, Komisja Nauk Organizacji i Zarzadzania Polskiej Akademii Nauk Oddział w Poznaniu, Intytut Badań i Ekspertyz Naukowych w Gorzowie Wlkp., Państwowy Moskiewski Uniwersytet Techniczny STANKIN w Moskwie, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Uniwersytet Techniczny w Koszycach. Wydział Inżynierii Produkcji z siedziba w Preszowie. Gorzów Wielkopolski ; Poznań : Polska Akademia Nauk. Instytut Badań i Ekspertyz Naukowych w Gorzowie Wlkp., 2021, Sygn2:  XIX/77  
  • Stacja Badawcza Morskiego Instytutu Rybackiego w Świnoujściu : 70 lat więzi nauki z praktyką rybacką, Norbert Wolnomiejski. Wydanie I. Gdynia : Morski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy, 2021, Sygn.:  N.1510
  • Żywienie a jakość życia osób starszych : program Międzynarodowej Konferencji Naukowej Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych z cyklu pt. Dylematy nauki o żywieniu człowieka - dziś i jutro, Katedra Żywienia Człowieka, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie. Warszawa : Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, 2021, Sygn.:  N.1503
  • Homo sapiens a środowisko : monografia = Homo sapiens a okružaûŝaâ sreda : monografiâ = Homo sapiens an environment : monograph, Wawrzyniec Wawrzyniak, Tadeusz Zaborowski ; Politechnika Poznańska, Komisja Nauk Organizacji i Zarzadzania Polskiej Akademii Nauk Oddział w Poznaniu, Intytut Badań i Ekspertyz Naukowych w Gorzowie Wielkopolskim, Państwowy Moskiewski Uniwersytet Techniczny STANKIN w Moskwie, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Uniwersytet Techniczny w Koszycach. Wydział Inżynierii Produkcji z siedziba w Preszewie. Gorzów Wielkopolski ; Poznań : Instytut Badań i Ekspertyz Naukowych PAN, 2021, Sygn.:  N.1511
  • Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej, redakcja naukowa Ewa Stachowska ; autorzy Tomasz Banasiewicz [i 28 pozostałych]. Wydanie I - 2 dodruk. Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021, Sygn.2:    II/389
  • Nowe style konsumpcji, Aleksandra Badora, Krzysztof Kud, Magdalena Celińska, Oliwia Drążek, Emilia Klimkiewicz, Dorota Majewska, Anna Pasek, Agnieszka Snopek. Wydanie pierwsze. Warszawa : Difin, 2020, Sygn.:  N.1494
  • Mikrobiologia w dermatologii, wenerologii oraz w medycynie estetycznej i kosmetologii, redakcja naukowa Eugenia Gospodarek-Komkowska, Agnieszka Mikucka ; autorzy: Agata Bechtold [i 24 pozostałych]. Wydanie I - 1 dodruk. Warszawa : PZWL, 2021, Sygn.2:   XXII/74
  • Fizjologia człowieka w zarysie, Władysław Z. Traczyk. Wydanie VIII - uaktualnione, 16 dodruk. Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021, Sygn. 2:   I/148
  • Zalecenia leczenia żywieniowego u dzieci 2021, redakcja naukowa Janusz Książyk ; autorzy: Anna Borkowska [i 19 pozostałych] ; Polskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego Dzieci. Wydanie I. Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021, Sygn. 2:  II/392
  • Szanse i ograniczenia rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce, Joanna Smoluk-Sikorska. Wydanie pierwsze. Warszawa : Difin, 2021, Sygn.:  N.1493
  • Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, redakcja naukowa Dorota Szostak-Węgierek. Wydanie I. Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021, Sygn.2:  II/390
  • Współczesne oblicze cukrzycy i jej leczenie, pod redakcją Izabeli Gutowskiej i Jana Gawęckiego. Wydanie 1. Szczecin : Wydawnictwo Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego, 2020, Sygn.2:  III/114
  • Higiena produkcji żywności, pod redakcją Danuty Kołożyn-Krajewskiej ; autorzy rozdziałów podręcznika: Ewa Czarniecka-Skubina, Wiesława Grzesińska, Małgorzata Jałosińska, Danuta Kołożyn-Krajewska, Elżbieta Rosiak, Joanna Trafiałek, Dorota Zielińska. Wydanie V poprawione i uzupełnione. Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2019, Sygn.:  N.1497
  • Guide to Harpacticoid Copepods (Copepoda, Harpacticoida) of the Southern Baltic Sea, Idzi Drzycimski, Teresa Radziejewska, Halina Dworczak. Wydanie I. Szczecin : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego, 2021. Rozprawy i Studia - Uniwersytet Szczeciński, Sygn.:  N.1486
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności, redakcja naukowa Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Wydanie I. Rzeszów : Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2020, Sygn.:  N.1488
  • Badania jakości wybranych produktów, Maria Szpakowska, Ewa Marjańska, Elwira Brodnicka, Wojciech Szpakowski. Wydanie I. Gdańsk : Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, 2020, Sygn.2:   X/46
  • Dieta w endometriozie, Hanna Szpunar-Radkowska. Wydanie I - 1 dodruk. Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2021, Sygn.2:   II/388
  • Żywność a zdrowie człowieka, redakcja naukowa Jan Fiedurek. Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 2021, Sygn.2:  II/391
  • Szkodliwe substancje w żywności : pochodzenie działanie zagrożenia zdrowotne, red. nauk. Agata Witczak, Zdzisław E. Sikorski. Wydanie I, dodruk 1. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2021, Sygn.2:   XXV/79
  • Żywienie i suplementacja w sporcie : od kulturystyki do maratonu poprzez crossfit : suplementy diety od A do Z, Massimo Spattini ; przedmowa Gianfranco Beltrami ; redakcja naukowa wydania polskiego oraz tłumaczenie z języka włoskiego Ewa Hryniewiecka. Esteri, Wrocław 2021, Sygn.2:  II/385
  • Dietetyka : kompendium, redakcja naukowa Lucyna Ostrowska ; autorzy: Edyta Adamska-Patruno [i 15 pozostałych]. Wydanie I -1 dodruk. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2021, Sygn.2:  II/386
  • Dieta eliminacyjna, Joanna Dronka-Skrzypczak. Wydanie I. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.2:  II/387
  • Podstawy fizjologii medycznej, Jolanta Jaworek. Wydanie II. Kraków : Medycyna Praktyczna, © 2021, Sygn.2:  I/146
  • Tajemnice mleka, Tadeusz Szulc, Joanna Barłowska. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2020, Sygn.2:  XIII/42
  • Fizjologia człowieka : podstawy, red. nauk. Hanna Krauss, Magdalena Gibas-Dorna. Wydanie I. PZWL, Warszawa 2021, Sygn.2:  I/147
  • Zarys nanotechnologii żywności i kosmetyków, Piotr Tomasik. Warszawa ; Katowice : Wydawnictwo Naukowe Sophia, 2019, Sygn.:  N.1476
  • Chów i hodowla jesiotrów, Ryszard Kolman. Wydanie III., wznowione, poprawione i uzupełnione. Dział Wydawnictw Instytutu Rybactwa Śródlądowego, Olsztyn 2020, Sygn.2:  XV/233 
  • Składniki mineralne : metabolizm i funkcje - zapotrzebowanie i źródła - niedobór i nadmiar - wzbogacanie i suplementacja – interakcje, pod redakcją Marioli Friedrich. Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Szczecin 2020,                 

     Sygn.2: II/381, II/382

  • Witaminy, pod redakcją Marioli Friedrich. Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Szczecin 2020, Sygn.2: II/383, II/384
  • The dictionary of virology,  Brian W. J. Mahy. Fourth edition. Academic Press, Amsterdam  2009, Sygn.:  N.1461
  • Viruses of lower vetrebrates: [the 1stInternational Symposium held at the Institute of Zoology and Hydrobiolgy of the Univeristy of Munich, August 22-25, 1988], editors W. Ahne, E. Kurstak. 1st edition (softcover).  Reprint of the hardcover 1st edition 1989. Springer-Verlag, Berlin 1989, Sygn.:  N.1464
  • Molecular diagnostics : fundamentals, methods and clinical applications, Lela Buckingham. Third edition.  F. A. Davies Company, c. Philadelphia 2019, Sygn.:  N.1462
  • Aquaculture virology, editors Frederick S. B. Kibenge, Marcos G. Gody. Elsevier / Academic Press, Amsterdam 2020, Sygn.:  N.1463