Nowości

Nowości w Bibliotece WNoŻiR

  • Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, redakcja naukowa Franciszek Świderski ; Autorzy Franciszek Świderski [i 9 pozostałych]. Wydanie III uaktualnione, 1 dodruk (PWN). Wydawnictwa Naukowe PWN, Warszawa 2018, Sygn.2:  IX/49
  • Tradycyjne pożywienie chłopskie na Lubelszczyźnie, Mariola Tymochowicz. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2019, Sygn.:  N.1433
  • Publikacje naukowe : praktyczny poradnik : dla studentów, doktorantów i nie tylko, Piotr Siuda, Piotr Wasylczyk. Wydanie I - 3 dodruk. Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2020, Sygn.:  N.1424
  • Zagrożenia cywilizacyjne XXI wieku, redakcja Anna Moniuszko-Malinowska ; autorzy: Magdalena Ankiersztejn-Bartczak [i 15 pozostałych] ; Polskie Stowarzyszenie Naukowe Zagrożenia Cywilizacyjne i Zdrowie Publiczne. Wydanie I. [Bielsko-Biała] : α-medica press, [Bielsko-Biała]  2020, Sygn.:  N.1442
  • Mechanika płynów, Roman Zarzycki, Jerzy Prywer. Wydanie I. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020, Sygn.:  N.1441
  • Żywienie osób z cukrzycą i chorobami towarzyszącymi, redakcja naukowa Anna Jeznach-Steinhagen ; autorzy: Iwona Boniecka [i 17 pozostałych]. Wydanie I. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.:  II/380
  • Otyłość wieku rozwojowego, red. nauk. Anna Noczyńska, Agnieszka Zubkiewicz-Kucharska ; autorzy: Aleksander Basiak [i 37 pozostałych]. Wydanie I. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.2:  II/379
  • Podstawy enzymologii : teoria i ćwiczenia, pod red. Danuty Witkowskiej ; autorzy Danuta Witkowska, Anna Kancelista, Michał Piegza, Wojciech Łaba. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław 2019, Sygn.2:  XXIV/32
  • Alergie : fakty i mity, Łukasz Durajski. Wydanie I. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.2:  III/113
  • Zaburzenia lipidowe, red. nauk. Marcin Wełnicki, Wiesława B. Duda-Król, Daniel Śliż i Artur Mamcarz ; autorzy Anna Adamska-Wełnicka [i 17 pozostałych]. Medical Tribune Polska, Warszawa 2020, Sygn.2:  III/112
  • Choroby zakaźne według Mandella, Douglasa i Benetta , [redaktorzy] John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser ; przekład Maja Copik. Wydanie polskie, redaktor naukowy wydania polskiego: Brygida Knysz. Medipage, Warszawa 2020, Sygn.2:  III/111
  • Choroby zakaźne i pasożytnicze. T. 1-4, redakcja naukowa: Robert Flisiak. Wydanie I. Wydawnictwo Czelej, Lublin 2020, Sygn.2:  III/110a - III/110d
  • Podstawy biologii komórki. Cz. 1, Bruce Alberts, Karen Hopkin, Alexander D. Johnson, David Morgan, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter ; przekład zbiorowy pod redakcją Hanny Kmity i Przemysława Wojtaszka. Wydanie trzecie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019, Sygn:   N.1455/1
  • Podstawy biologii komórki. Cz. 2, Bruce Alberts, Karen Hopkin, Alexander D. Johnson, David Morgan, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter ; przekład zbiorowy pod redakcją Hanny Kmity i Przemysława Wojtaszka. Wydanie trzecie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019, Sygn:   N.1455/2
  • Zegary biologiczne, Bronisław Cymborowski. Wydanie IV. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa  2019, Sygn.2:  XVIII/28
  • Biologiczne aspekty oczyszczania ścieków, Mieczysław K. Błaszczyk. Wydanie I. Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2019, Sygn.2:  XXII/73
  • Atlas anatomii człowieka : dla uczniów, studentów, fizjoterapeutów, trenerów, oraz wszystkich osób zainteresowanych kulturą fizyczną, Chris Jarmey ; konsultacja wydania polskiego Magdalena Grygo. Buchmann, Warszawa 2020, Sygn.2:  I/143
  • Wybrane zagadnienia z podstaw mikrobiologii i fizjologii bakterii : rekonstrukcja fenomenograficzna, pod redakcją Sławomira Jaworskiego, Barbary Strojny-Cieślak ; autorzy: Sławomir Jaworski, Barbara Strojny-Cieślak, Mateusz Wierzbicki, Marta Grodzik, Marta Kutwin. Wydanie I. Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2020, Sygn.2:  XXII/72
  • Podstawy mikrobiologii i epidemiologii szpitalnej, redakcja naukowa Małgorzata Bulanda, Sława Szostek. Wydanie I. PZWL, Warszawa 2020, Sygn.2:  XXII/71
  • Produkcja i rynek wołowiny w Polsce, pod redakcją Stanisława Wajdy. Dom Wydawniczy Pro Agricola, Naglady ; Warszawa 2017, Sygn.2:  XII/76
  • Żywienie w chorobach nowotworowych, Andrzej W. Szawłowski, Joanna Gromadzka-Ostrowska, Piotr Paluszkiewicz, Maciej Słodkowski, Jacek Sobocki. Wydanie I. PZWL, Warszawa 2020, Sygn.2:  II/373
  • Życie i ewolucja biosfery : podręcznik ekologii ogólnej, January Weiner. Wydanie 3. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020, Sygn.2:  XIX/115
  • Toksykologia. 1, Podstawy toksykologii ogólnej i toksykologia narządowa, redakcja naukowa Kamil Jurowski, Wojciech Piekoszewski. Wydanie I. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.2:  XXI/40a
  • Toksykologia. 2, Toksykologia szczegółowa i stosowana, redakcja naukowa Kamil Jurowski, Wojciech Piekoszewski. Wydanie I. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.2:  XXI/40b
  • Hydrobiologia – limnologia, Andrzej Górniak, Zdzisław Kajak. Wydanie I. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020, Sygn.2:  XVI/38
  •  Psychodietetyka, redakcja naukowa Anna Brytek-Matera ; autorzy: Małgorzata Adamczyk-Zientara [i 32 pozostałych]. Wydanie I, 1 dodruk. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.2:  I/142
  •  Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów, Urszula Samotyja, Maria Sielicka-Różyńska, Inga Klimczak ; Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. Wydawnictwo UEP, Poznań 2020, Sygn.2:  X/45
  • Podstawy biologii komórki. Cz. 1,  Bruce Alberts, Karen Hopkin, Alexander D. Johnson, David Morgan, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter ; przekład zbiorowy pod redakcją Hanny Kmity i Przemysława Wojtaszka. Wydanie trzecie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019, Sygn.2:  XX/42a
  • Podstawy biologii komórki. Cz. 2, Bruce Alberts, Karen Hopkin, Alexander D. Johnson, David Morgan, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter ; przekład zbiorowy pod redakcją Hanny Kmity i Przemysława Wojtaszka. Wydanie trzecie. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019, Sygn.2:  XX/42b
  • Normalizacja w praktyce przemysłowej przetwórstwa spożywczego, Jarosław Diakun, Sylwia Mierzejewska, Iwona Michalska-Pożoga, Joanna Piepiórka-Stepuk, Janusz Rawski ; Politechnika Koszalińska. Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Koszalińskiej, Koszalin 2017, Sygn.2:  V/83
  • Atlas ciąża i witaminy, Luis Raúl Lépori ; tłumaczenie Dominika Abdalla El-Nour. Wydawnictwo ARW DK MEDIA Poland, Warszawa 2019, Sygn.2:  I/145
  • Atlas endokrynologii u kobiet, Luis Raúl Lépori ; tłumaczenie i konsultacja medyczna: Andrzej Bieganowski. Wydawnictwo DK MEDIA Poland, Warszawa 2020, Sygn.2:  I/144
  • Żywienie młodego sportowca : co jeść, by zostać mistrzem, Justyna Mizera, Krzysztof Mizera. Galaktyka, Łódź 2019, Sygn.2:  II/378
  • Leczenie żywieniowe w onkologii : współczesne podejście, red. nauk. Stanisław Kłęk. Wydanie 1. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.2:  II/377
  • Podstawy leczenia żywieniowego, Mikołaj Spodaryk. Wydanie I. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica, Kraków 2019, Sygn.2:  II/376
  • Żywność i żywienie w świetle współczesnej wiedzy, red. nauk. Anna Augustyńska-Prejsnar, Czesław Puchalski. Wydanie I. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2019, Sygn.2:  II/375
  • Alergie pokarmowe i zasady żywienia dzieci w przedszkolu : aspekty prawne i praktyczne : poradnik dla dyrektora przedszkola, intendenta i rodziców, Joanna Molka, Michał Łyszczarz, Bożena Winczewska. Wiedza i Praktyka, Warszawa  2019, Sygn.2:  II/374 
  • Dieta flexi w insulinoodporności : twoja droga do wega, Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska. Wydanie I. Wydawnictwo Feeria, Łódź 2020, Sygn.2:   II/372
  • Układ trawienny i wydzielanie wewnętrzne, Stanisław J. Konturek, Aleksandra Szlachcic.  Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków cop. 2010, Sygn.2:   I/141
  • Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów, Urszula Samotyja, Maria Sielicka-Różyńska, Inga Klimczak ; Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. Wydawnictwo UEP, Poznań 2020, Sygn.:2  X/41
  • Inżynieria produkcji żywności - zagadnienia wybrane, redakcja naukowa Dorota Klensporf-Pawlik, Wojciech Zmudziński ; autorzy Anna Dankowska, Iwona Jasińska Kuligowska, Dorota Klensporf-Pawlik, Inga Klimczak, Urszula Samotyja, Maria Sielicka-Różyńska, Wojciech Zmudziński ; Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu. Wydawnictwo UEP, Poznań 2020, Sygn.2:  X/42
  • Podstawy analizy i oceny jakości żywności : skrypt do ćwiczeń, pod redakcją Teresy Fortuny ; Małgorzata Bączkowicz, Teresa Fortuna, Lesław Juszczak, Joanna Sobolewska-Zielińska. Wydanie 3 poprawione i uzupełnione. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego, Kraków 2018, Sygn.2:  X/43
  • Badania wybranych właściwości fizycznych płodów rolnych oraz tekstury produktów mięsnych, Józef Gorzelany, Mariusz Rudy. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów 2016, Sygn.2:  X/44
  • Drobnoustroje i owady niszczące zabytki oraz ich zwalczanie, Alicja Barbara Strzelczyk, Joanna Karbowska-Berent. Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2004, Sygn.2:   XXII/70
  • Produkcja rolnicza a bezpieczna żywność - wybrane aspekty, Cezary A. Kwiatkowski, Elżbieta Harasim. wydano nakładem Instytutu Naukowo-Wydawniczego "Spatium", Radom 2019, Sygn.:   N.1414
  • Hodowla i produkcja świń na tle uwarunkowań krajowych i europejskich : materiały konferencyjne, Ustroń, 11-14 lutego 2020, Instytut Zootechniki. Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie [4 pozostałe]. Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, Kraków, Szczecin 2020, Sygn.:   N.1420
  • Optymalne żywienie w sporcie : dieta dostosowana do dyscypliny sportu, Wolfgang Friedrich ; tłumaczenie: Agata Janiszewska ; redakcja naukowa Joanna Wyka. Wydanie pierwsze polskie. MedPharm Polska, Wrocław 2020, Sygn.2:  II/369
  • Fizjologia zwierząt i człowieka, pod redakcją Danuty Lewandowskiej, Jolanty Orzeł-Gryglewskiej i Edyty Jurkowlaniec ; autorzy Andrzej Broman [i 14 pozostałych] ; Wydział Biologii. Katedra Fizjologii Zwierząt i Człowieka. Uniwersytet Gdański. Wydanie trzecie poprawione i rozszerzone. Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk 2019, Sygn.2:  I/140
  • Produkty nowej generacji : wybrane zagadnienia, pod redakcją Aleksandry Badory, Leszka Woźniaka. Difin, Warszawa 2019, Sygn.:  N.1404
  • Biotechnologia w przemyśle spożywczym : konspekt wykładów dla studentów kierunku biotechnologia, Jerzy Kortz, Józefa Gardzielewska, Szczecin 2002, Sygn.2:  VI/78
  • Osiągnięcia i perspektywy zootechniki w aspekcie zrównoważonego rolnictwa i ochrony środowiska : LXXXIV Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 18-20 września 2019, Szczecin, redakcja merytoryczna: Piotr Guliński [i 9 pozostałych]. Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie, Szczecin 2019, Sygn.2:  XIX/112
  • Enzymologia : podstawy, Sławomir Strumiło, Adam Tylicki. Wydawnictwo Naukowe PWN SA, Warszawa 2020, Sygn.2:  XXIV/31

    Przemysłowe wykorzystanie mikroorganizmów, Mieczysław K. Błaszczyk, Agata Goryluk-Salmonowicz. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020, Sygn.2:  XXII/69

  • Ekonomiczne problemy fałszowania żywności : instrumenty przeciwdziałania, Aleksandra Kowalska. Stan prawny na dzień 1 lipca 2018 r. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2019, Sygn.2:  V/80
  • Dieta w chorobach autoimmunologicznych : co jeść, by czuć się lepiej?,  redakcja naukowa Mirosława Gałęcka ; autorki Anna Bartnicka, Katarzyna Drews-Raczewska, Joanna Dronka-Skrzypczak, Mirosława Gałęcka, Zuzanna Łukaszewicz ; Instytut Mikroekologii. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019, Sygn.2:  II/371
  • Wege : dieta roślinna w praktyce, Iwona Kibil ; redakcja naukowa Danuta Gajewska. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2020, Sygn.2:  II/370
  • Choroby mięczaków i skorupiaków podlegające obowiązkowi zwalczania : praca zbiorowa, pod red.: Andrzeja Szwedy, Andrzeja K. Siwickiego, Elżbiety Terech-Majewskiej. Wydawnictwo Instytutu Rybactwa Sródlądowego, Olsztyn 2011, Sygn.2  : XV/231, XV/232
  • Żywność wzbogacona i nutraceutyki, red. Piotr Gębczyński, Grażyna Jaworska. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Kraków 2009, Sygn.2:  IX/48
  • DNA żywienia : dlaczego twoje geny kochają tradycyjne pożywienie, Catherine Shanahan, Luke Shanahan. Galaktyka, Łódź 2019, Sygn.2:  II/366, II/367
  • Geografia społeczno-gospodarcza Polski , red. nauk. Henryk Rogacki. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2007, Sygn.2:  V/79
  • Podstawy żywienia i gastronomii hotelowej, Krystyna Kopeć, Witold Ignatowski. First Business College Prywatne Policealne Studium Handlowe, Warszawa 1994, Sygn.2:  II/368
  • Wirusologia, redakcja naukowa Anna Goździcka-Józefiak. Wydanie I, dodruk I. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2019, Sygn.2:   XXII/68
  • Biologiczne podstawy jakości żywności, Izabela Steinka. Dział Wydawnictw Akademii Morskiej, Gdynia 2003, Sygn.:  N.1384
  • Propedeutyka żywienia , Ewa Babicz-Zielińska. Wyd. 2 popr. Fundacja Rozwoju Wyższej Szkoły Morskiej, Gdynia 2002, Sygn.2 :  II/365
  • Dieta seniora, Ewa Jarosz. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019, Sygn. 2:  II/364
  • Zespół jelita drażliwego : dyspepsja, Janusz Krzyżowski. Medyk, Warszawa 2019, Sygn. 2:  II/363
  • Żywienie w sporcie, Dan Benardot ; red. nauk. wydania polskiego Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Zbigniew Szyguła. Edra Urban & Partner, Wrocław 2019, Sygn. 2:  II/362
  • Dietetyka kliniczna, red. nauk. Marian Grzymisławski. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019, Sygn. 2:  II/361
  • Dietetyka sportowa, red. nauk. Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak ; autorzy Zbigniew Bartuzi [i 61 pozostałych]. PZWL Wydawnictwo Lekarskie, Warszawa 2019, Sygn. 2:  II/360